"Medea", una de les obres més insòlites i originals de Joan Manén es podrà tornar a escoltar a l´Auditori

NOTÍCIES

15-05-2021

"Medea", una de les obres més insòlites i originals de Joan Manén es podrà tornar a escoltar a l´Auditori



El dilluns 24 de maig a les 19:00 h a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona, tindrà lloc el concert “MEDEA”, dins el 10è cicle de concerts “Els teus clàssics” organitzat per l'Associació Joan Manén. Aquest és un dels concerts destacats de l’Any Manén en que es podrà escoltar obres de Ricard Lamote de Grignon, Eduard Toldrà i la reestrena d’una de les obres més insòlites i originals de Joan Manén, el monodrama Medea per a actriu, orquestra de corda, orgue i piano.

Els intèrprets seran l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, amb Quim Termens com a concertino-director, l’actriu Susanna Garachana, l’organista Juan de la Rubia i el pianista Daniel Blanch, soci de l'ACIMC. El concert comptarà amb la realització audiovisual de Iago Blasi, la direcció escènica d’Ignasi Cristià i vestuari de Miriam Compte.

Medea fou estrenada el 15 de desembre de 1932 al Palau de la Música. L’orquestra de la Societat Filharmònica de Barcelona dirigida per Joan Manén amb l’organista Vicenç Maria Gibert, el pianista Pere Vallribera i la ballarina Àurea de Sarrà van ser els encarregats de l’estrena.

Medea és un monodrama, una nova modalitat d’obra en que es produeix una simbiosi molt especial entre la paraula i la música de manera que aquesta es transforma en un fons sonor d’extraordinària força que permet ressaltar les emocions i el drama del mite de Medea. L’encarregat de  crear el text per aquesta obra fou el poeta i dramaturg Ambrosi Carrión el qual va treballar colze a colze amb el compositor per crear una obra d’art total. Medea va assolir un gran èxit en la seva estrena i se’n van fer diverses representacions al Palau de la Música entre 1932 i 1933. Àurea de Sarrà, la famosa ballarina que va adquirir extraordinaris èxits a Europa amb les seves coreografies donant veu a les deesses de la mitologia grega digué de l’obra: “és un poema simfònic en que la paraula adquireix un lloc preponderant. El seu dramatisme, inspiració i inspiració és quelcom definitiu”.

La darrera interpretació que es coneix d’aquest obra va tenir lloc el 1959 al Palau de la Música. Quasi 62 anys després podrem tornar a gaudir d’aquesta peça, una de les obres més insòlites i originals de Joan Manén, en l’any en que es commemora els seus 50 anys de la seva mort. En aquesta reestrena s’afegiran les il·lustracions audiovisuals creades per Iago Blasi que permetran realçar el mite de Medea arquetip de dona transgressora i independent.

Ignasi Cristià, encarregat de la direcció escènica de l'obra en el concert del proper 24 de mdiu: "Ambrosi Carrión reescriu una Medea que es debat entre la dona i la mare. La nostra posada en escena atorga el poder a la dona. Medea es fa responsable, fins a les darreres conseqüències, de cadascun dels seus actes. L’infanticidi dels seus fills i la seva pròpia immolació, interpretats com a ritual de pas, donarà lloc a una nova era. Només així és com aconseguim posar en relleu el poder transformador del personatge. Amb Medea, la foscor i la barbàrie del patriarcat seran substituïts pels valors d’una societat més justa."

Les entrades (20 euros) es poden adqurir a: https://www.auditori.cat/ca/medea


SEGUEIX-NOS A